Xento
Image default
Zakelijk

Je bent op zoek naar een baan: wat moet je weten?

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe baan zul je misschien gemakkelijk overweldigt raken door de vele mogelijke manieren waarop je kunt solliciteren op een baan. Als je al een lange tijd niet hebt hoeven solliciteren zul je misschien zelfs compleet nieuwe manieren ontdekken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een recruitmentbureau of van Interim recruiters? Kende je deze begrippen al, of lees je ze nu voor het eerst? Deze en andere manieren om te solliciteren op een nieuwe baan zullen in deze blog verder voor je worden uitgelegd. Heb je hier wel interesse in? Lees dan vooral verder!

 

Recruitmentbureau

Wanneer we spreken over een recruitmentbureau hebben we het over een organisatie die bezig is met het werven van nieuwe werknemers. Ze werken als externe partij, en worden over het algemeen ingehuurd door het bedrijf dat een nieuwe werknemer nodig heeft. Het recruitmentbureau is daarna verantwoordelijk voor het vinden van geschikte kandidaten voor deze openstaande vacature. Wanneer je via een recruitmentbureau wordt aangenomen voor een positie betekent dit dus niet dat je wordt aangenomen door het recruitmentbureau zelf, maar door de werkgever die dit bureau heeft ingehuurd. Het recruitmentbureau krijgt hiervoor betaald door de werkgever die hun heeft ingehuurd.

 

Interim recruiters

Hoewel je misschien wel al bekend was met recruitmentbureaus, is de term interim recruiter voor vele mensen nog onbekend. Een interim recruiter wordt, net zo als bij een recruitmentbureau, ingehuurd door een bedrijf of organisatie. Deze interim recruiters staan hun bij in geval van een wervingsprobleem; dit kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer de recruiters van het bedrijf zelf wegvallen, of wanneer er een bijzondere vacature openstaat die het bedrijf zelf niet kan vullen (denk hierbij bijvoorbeeld aan een directeurs positie). Het is het werk van de interim recruiter om een werknemer te vinden die de openstaande functie zo goed mogelijk kan vervullen.

 

Online solliciteren

Hoewel solliciteren vroeger altijd een proces was waarbij je fysiek van bedrijf naar bedrijf moest, is het nu steeds vaker een online proces. Je levert bij een online sollicitatie je curriculum vitae (ook wel bekend als je cv) en je sollicitatiebrief online in bij een bedrijf. Daarna kan het ook nog eens zo zijn dat je het sollicitatiegesprek via het internet moet voeren. Vaak gebeurt dit over online platforms zoals Skype, Zoom, of Google Hangouts. Hoewel een online sollicitatie misschien in het begin een beetje intimiderend is, zul je al snel merken dat ze ontzettend veel lijken op ouderwetse fysieke sollicitaties.

 

Open solliciteren

Wanneer je graag bij een bedrijf wilt werken, maar ziet dat er geen of weinig vacatures bij hun beschikbaar zijn, kan het een idee zijn om een open sollicitatie te doen. Wanneer je open solliciteert, ben je eigenlijk ‘ongewenst’ aan het solliciteren. Je reageert niet op een specifieke vacature, maar laat wel weten dat je beschikbaar bent wanneer een gepaste vacature bij dit bedrijf opent. Met een open sollicitatie laat je zien dat je geïnteresseerd en gemotiveerd bent, en dat je graag initiatief toont. Hoewel een open sollicitatie vaak iets meet werk is dan een standaard sollicitatie, kan het dus wel een heel goed idee zijn!