Xento
Image default
Woningen

Laatste ontwikkelingen rondom verhuizingen

Het is waarschijnlijk niemand ontgaan dat er dit jaar ontzettend veel gedoe is geweest, rondom de huizenmarkt. Vooral het tekort aan woningen en de huizen die er wel zijn, daarvan kun je zeggen dat het voor de meesten haast onbetaalbaar is. Toch heeft het weinig tot haast geen invloed. 

Aantal 

Het is een beetje gek. Je zou denken dat als de prijzen stijgen, de aanvraag juist zou dalen. Dat is niet het geval. In 2021 zijn meer dan 1,8 miljoen mensen een nieuwe woning ingetrokken. Dat is ongeveer hetzelfde als je jaren daarvoor. En als we dan kijken naar dit jaar, wordt het zelfs meer. Volgens het CBS (centraal bureau voor de statistiek) zijn in september van dit jaar meer dan 153 duizend mensen verhuisd. Dat is meer dan in september van 2021. Het is niet helemaal te zeggen waar dit vandaan komt. Wel is het zo dat de bevolking steeds sneller aan het groeien is en gezinnen verhuizen sneller naar een groter huis. Ook studenten kiezen er tegenwoordig vaker voor om op kamer te gaan. 

Waarheen?

Hele grote veranderingen zijn het eigenlijk niet. De meeste mensen zoeken iets wat nog erg in de buurt is. Om specifieker te zijn, vaak nog in dezelfde gemeente. Het is natuurlijk erg vertrouwd, want je kent de buurt al goed. Ook kun je sneller een woning vinden in dezelfde gemeente. Dit komt doordat je al meteen het bericht krijgt, zodra er iets beschikbaar is. Verder is het verhuizen uit de randstad erg populair. Dit werd al opgevallen in 2017 en ook dit jaar blijft dat aantal toenemen. Vorig jaar vertrokken er 75.000 mensen uit het gebied rond de grote steden van het land. Denk aan Amsterdam, Rotterdam, Den-Haag en Utrecht. 

Leeftijd

Twintigers en dertigers verhuizen vanuit onderzoek van het CBS het meest. Het is het moment voor een nieuw fase in het leven. Ze gaan uit huis, verhuizen voor opleiding of werk of gaan wellicht samenwonen. Als er jonge kinderen zijn, dan verhuizen die natuurlijk mee. In de hoogste leeftijdsgroepen verhuizen mensen vaker, naar een kleinere woning of naar een verzorgings- of verpleeghuis. dat heeft dus een minder grote impact. In 2021 zat de piek bij 25-jarigen, van wie 30,0 procent dat jaar van adres veranderde. Dat is een groot getal. Als het gaat om verhuizen naar een rustige buurt uit de grote steden, dan lopen de dertigers vooral aan kop. 

Meerdere keren

Veel mensen verhuizen meerdere keren in hun leven, maar hoe vaak verhuizen we nou precies? Dat verschilt natuurlijk per persoon, maar in Nederland zou iemand gemiddeld ongeveer zeven keer van huis veranderen. Dit komt dus neer op ongeveer één keer per tien jaar. In andere landen kan dat uiteraard verschillen. Voor 2022 wordt dat wel minder ingeschat. En hierin zie dus het gevolg van de hypotheekrente terug. Tot en met september ziet het CBS gemiddeld 141.632 verhuisde mensen per maand. Dat komt neer op 64.969 huishoudens. Ten opzichte van een jaar eerder is dit een daling van 7,5%. Concluderend wordt er dus nog erg veel verhuisd. Wel is er duidelijk te zien dat het niet voor iedereen haalbaar is en het kabinet is al een lange bezig om aanpassingen te maken voor de mensen. Wat er nu vooral wordt gedaan, is kijken hoeveel meer huizen er gebouwd kunnen worden. Het is zeker dat de prijzen voorlopig nog niet zullen dalen. Mocht je wel aan een huis komen, verhuis dan met Waaijenberg verhuizingen.

 

https://waaijenberg.nl/