Xento
Image default
Management

Pensioenadvies ná de pensioentransitie

Vanaf de pensioentransitie zou het pensioenstelsel veel eenvoudiger worden. Ik kan nu al zeggen dat dat niet gaat gebeuren. Er zijn pensioenregelingen die misschien na de pensioentransitie eenvoudiger lijken. Zoals solidaire premieregelingen die naar verwachting door pensioenfondsen worden uitgevoerd. Echter in deze solidaire premieregelingen zijn ook complexe buffers opgenomen die aandacht verdienen. Daarnaast zijn er in flexibele premieregelingen keuzes te maken die voor (gewezen) deelnemers en gepensioneerden stress kunnen opleveren. Het zijn namelijk vaak geen gemakkelijke keuzes. 

Keuzebegeleiding kent een kokervisie

De regering denkt dat belanghebbenden voortaan door pensioenuitvoerders geholpen kunnen worden. Een zogenoemde keuzebegeleiding zou daarvoor geschikt zijn. Ik denk dat keuzebegeleiding veel te beperkt is. Deze begeleiding houdt enkel rekening met de eigen pensioenregeling. Andere pensioenen, de hypotheek, lijfrentevoorzieningen, spaargeld en erfenissen wordt geen rekening mee gehouden (hoogstens benoemd) en zijn vaak van groter belang.  

Pensioenen ondergebracht bij een verzekeraar of premiepensioeninstelling 

Daarnaast is de verwachting dat werkgevers voortaan minimaal twee pensioenregelingen gaan aanbieden. Zeker als de pensioenuitvoerder een verzekeraar of premiepensioeninstelling is en de pensioenregeling een progressieve premie kent. De oude regeling (op basis van een overgangsregeling) en een nieuwe regeling. Dat levert juist meer vragen op. Waarom heeft de bestaande werknemer een hogere premie-inleg? Waarom is de eigen bijdrage anders….enzovoort. Dat moet goed worden vastgelegd en worden uitgelegd. 

Ach ik zie wel mogelijkheden als pensioenrecht adviseur om het toch voor werkgever en werknemer uitlegbaar te houden. Belangrijk want zo houdt deze belangrijke arbeidsvoorwaarde (pensioen) haar waarde. Wilt u weten waarmee ik u allemaal kan helpen ga dan naar mijn homepage.