Xento
Image default
Energie

Is een thuisbatterij voor zonnepanelen een slimme investering voor jouw energieverbruik?

Zonnepanelen worden steeds populairder, het is eigenlijk heel begrijpelijk. Doordat huiseigenaren nu duurzaam energie kunnen opwekken en hun elektriciteitsrekening daalt aanzienlijk. Wat als je de opgewekte energie kan opslaan voor later gebruik, een thuisbatterij voor zonnepanelen maken het mogelijk. Is het de moeite waard om een thuisbatterij aan te schaffen? We bespreken de voordelen en kosten.

Wat is een thuisbatterij voor zonnepanelen?

Een thuisbatterij voor zonnepanelen is in simpel gezegd een grote batterij die de overtollige energie die door je zonnepanelen zijn opwekken opslaat. De energie wordt niet terug gestuurd naar het net, maar je kan het later gebruiken op de dagen dat de zonnepanelen minder energie opwekken. Deze oplossing klinkt fantastisch, maar is het ook financieel aantrekkelijk?

Waarom zouden huiseigenaren een thuisbatterij overwegen?

De keuze om te investeren in een thuisbatterij voor zonnepanelen hangt af van verschillende factoren. Hier zijn een paar belangrijke voordelen die je kunnen helpen bij het maken van een weloverwogen keuze:

  • Minder afhankelijk van het energienet: het grootste voordeel is dat je minder afhankelijk wordt van de energieleveranciers. Als de energieprijzen stijgen, kun jij profiteren van de zelf gewekte en opgeslagen energie.
  • Maximaliseer het rendement van je zonnepanelen: overtollige energie gaat terug naar het net, en de vergoeding is lager dan waarvoor je het inkoopt. Omdat je de energie nu zelf kan gebruiken bespaar je meer.
  • Bescherming tegen stroomuitval: de stroom valt in Nederland niet snel uit, maar als het wel gebeurt is een thuisbatterij erg handig. Er is altijd back-up energie die je in noodgevallen kan gebruiken.
  • Duurzaam en milieuvriendelijk: je draagt bij aan een duurzamere toekomst, doordat je je eigen opgewekte energie opslaat en gebruikt.
  • Flexibiliteit in energiegebruik: een thuisbatterij geeft je de flexibiliteit om energie te gebruiken wanneer het jou uitkomt. Je hoeft niet te wachten op zomerse dagen om te kunnen profiteren van je zonnepanelen.

Wat zijn de kosten en subsidies?

Een thuisbatterij bieden veel voordelen, maar de kosten blijven wel een aandachtspunt.

  • Capaciteit van de batterij: als je kiest voor een thuisbatterij met een grote capaciteit, zijn de kosten ook hoge. Met meer capaciteit sta je meer energie op, maar dat wordt dus wel een hoge investering.
  • Type batterij: er zijn allerlei verschillende soorten batterijen op de markt, zoals loodzuur en lithium-ion. Lithium-ionbatterijen hebben een langere levensduur dan loodzuur batterijen, maar zijn wel duurder.
  • Installatiekosten: ook moet er rekening met de installatiekosten worden gehouden. Hiervoor kan je een gecertificeerde installateur inschakelen, zo zorg je ervoor dat alles correct en veilig wordt geïnstalleerd.
  • Terugverdientijd: de terugverdientijd van een thuisbatterij voor zonnepanelen is afhankelijk van hoeveel energie je kunt opslaan en later gebruiken. Dit kan in Nederland variëren tussen de 7 en 15 jaar, het is natuurlijk wel afhankelijk van de specifieke situatie. Het kan langer duren om de kosten terug te verdienen als je energieverbruik laag is.
  • Subsidies en regelingen: informeer en bekijk of er lokale subsidies beschikbaar zijn, die kunnen de kosten een hoop verlagen. De meeste gemeentes stimuleren investeringen in duurzame energie.
https://sinnergie.nl/energieopslag/thuisbatterij-voor-zonnepanelen/